Hírek

1/3-ukat az tartja vissza, hogy nincs más lehetőségük, 43%-uk azt állítja, hogy élvezik a munkájukat

1/3-ukat az tartja vissza, hogy nincs más lehetőségük, 43%-uk azt állítja, hogy élvezik a munkájukat

Az ENP legújabb PR-kutatásában az Ön munkakörnyezetére voltunk kíváncsiak, különösen arra, hogy mennyire elégedett a munkahelyi csapatával, mi motiválja Önt arra, hogy a munkahelyén maradjon, de arra is, hogy az utóbbi időben észlelt-e bármilyen változást a munkahelyén a home office alkalmazásával kapcsolatban.

Összességében az összes ENP-országból 6198 válaszadóból álló reprezentatív mintát kérdeztünk meg, akiknek 60%-a jelezte, hogy jelenleg teljes munkaidőben, részmunkaidőben, állandó, ideiglenes vagy önálló vállalkozóként dolgozik.
Míg a Cseh Köztársaságban a válaszadók mindössze 14%-a dolgozik 30 főnél nagyobb létszámú csapatban, addig Romániában ez az arány a dolgozó résztvevők 32%-a. A többi ENP-országgal összehasonlítva a bolgárok a legvalószínűbbek, hogy párban vagy triádban dolgoznak együtt, 19%-uk számolt be erről. A 6-10 fős munkacsoportok is gyakoriak, a csehek dolgoznak ilyenben a leggyakrabban (23%).
Több mint 2/5-öd azt mondja, hogy munkahelyén "baráti kapcsolatok" vannak, azaz munkaidőn kívül is találkozik a kollégáival, kellemesnek ítéli a munkahelyi légkört, és a kollégáival a magánéletéből származó témákról beszélget, vagy ismeri a kollégái más családtagjait. A legtöbb barátot a kollégák között a csehországi (55%) és a szlovákiai (51%) munkahelyi csapatokban találjuk. Ezzel szemben Romániában (44%) és Magyarországon (38%) a főként kölcsönös együttműködésen, a munkaszerepek tiszteletben tartásán és a magánéletről való nem beszélgetésen alapuló "szakmai kapcsolatok" dominálnak. A csehek 9%-a írja le munkahelyi kapcsolatait "konfliktusosnak", és a munkahelyi légkört fojtogatónak tartja, a munkahelyi nézeteltérések mellett a személyes vitákkal is találkozik, és a csapat kommunikációját elégtelennek tartja.
Ami az általános munkahelyi kommunikációt illeti, több mint fele "hivatalosan kommunikál" minden kollégájával. Erről a bolgárok 79%-a, a lengyelek 68%-a, de a szlovákok 61%-a és a csehek 55%-a is beszámolt. Ezzel szemben Romániában és Magyarországon lényegesen gyakoribbak azok a kollektívák, ahol mindenki "hivatalosan kommunikál": a románok 26%-a, a magyarok 19%-a számolt be erről.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi okozza a legtöbb elégedetlenséget a jelenlegi munkahelyén. Talán nem meglepő, hogy a leggyakrabban említett ok az elégtelen anyagi juttatás (32%). A bolgárok a legkevésbé elégedettek a fizetésükkel (38%), míg a magyarok a többi országhoz képest jóval ritkábban (28%) említették ezt az okot. Az elégedetlenség másik oka a motiváló juttatások hiánya (23%), amelyet a magyarok 1/3-a és a csehek 30%-a említett. Az ésszerűtlen munkaterhelés (nyomás alatt dolgozni, stressz stb.) 18%-uknak okoz gondot. A románok érzik magukat a legnagyobb munkahelyi nyomás alatt (22%), a lengyelek pedig a legkevésbé (16%). Minden tizedik cseh és lengyel elégedetlen a főnökével. A cégvezetés vagy a TOP MANAGEMENT a csehek és a szlovákok 13%-a számára az elégedetlenség oka. A magyarok és a csehek 16%-a panaszkodik a kommunikáció hiányára. A magyarok különösen az elismerés (24%) és a tisztelet (15%) hiányára panaszkodnak. A munka és a magánélet egyensúlyának hiánya is zavarja őket (14%). A bolgárok és a lengyelek 16%-a aggódik a munkahelyi fejlődési lehetőségek hiánya miatt. Az értelmetlen bürokrácia (hosszadalmas jóváhagyási folyamatok) a csehek 16%-át bosszantja a legjobban.

Csupán 6%-ot bosszantják a csapattársai, a legtöbbet a csehek (8%). És konkrétan mi idegesít a legjobban bennük? 17%-uk szerint a kollégákról való pletykálkodás a hátuk mögött, ami a válaszaik alapján valószínűleg Szlovákiában (22%) és Csehországban (21%) a legnépszerűbb "sport", míg Romániában (12%) és Bulgáriában (15%) a legkevésbé népszerű. Önök 8%-a panaszkodik a kollégák hangkifejezéseire, mint például a kifejező nevetés, viccelődés, önbeszéd stb. A büdös kollégák 6%-uknak rontják a munkahelyi légkört, a legtöbbet Magyarországon (8%), a legkevesebbet pedig a Cseh Köztársaságban (3%). A válaszadók 5%-a nem tud megegyezni a közös munkaterület megfelelő hőmérsékletében. A közös hűtőszekrényből 2%-uk számára tűnik el az élelmiszer, a legtöbbet a magyarok (4%).
Bár rengeteg olyan dolog van, ami felzaklathatja Önt a munkahelyén, 71%-uk mégis pozitívan (határozottan + inkább jónak) értékeli a jelenlegi munkahelyén lévő kapcsolatokat. A bolgárok akár 35%-a is határozottan jónak tartja őket.
Amikor a jelenlegi munkahelyén való maradásának okairól van szó, akár 43%-uk azt mondja, hogy azért, mert élvezi és élvezetesnek és kielégítőnek találja a munkát, amit végez. Ezt leggyakrabban a csehek (55%), a szlovákok (48%) és a bolgárok (48%) említik, legkevésbé pedig a lengyelek és a románok (35%). A következő leggyakrabban említett előnye a jelenlegi munkahelyének, hogy közel van a lakóhelyéhez, így a helyszín megfelel Önnek (42%).

Több mint 1/3-uk szerint az egyik ok az, hogy nincs sok más lehetőségük, és nehéz lenne új állást találni (35%). Leginkább a románok (40%) és a magyarok (39%), legkevésbé a bolgárok (29%) érzik így. A juttatások a bolgárok 23%-át, a románok 21%-át motiválják a maradásra. A lengyelek 27%-ának szintén a nagyszerű főnök az oka annak, hogy a munkahelyén marad. Ugyanennyi lengyel marad a csapat/kollégák miatt.
A jó pénzügyi elismrés 30%-ukat tartja a munkahelyükön, a csehek (35%) és a románok (35%) a legvalószínűbbek.
Talán egyes munkáltatóknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk alkalmazottaik hatékonyságára és javítaniuk kellene az ellenőrzési mechanizmusokat. A válaszadók 22%-a azt állítja, hogy azért is marad a munkahelyén, mert nem dolgoztatják túl, vagy mert senki sem figyeli, hogy mit is csinál valójában. Bulgáriában (27%) és Lengyelországban (25%) ez az arány lényegesen magasabb, míg Romániában csak a dolgozó panel tagok 15%-a nyilatkozik így. 12%-uk vallotta be nekünk, hogy egyszerűen túl lusta ahhoz, hogy új munkát keressen.
Az utóbbi időben sok szó esik az otthoni munkavégzés - home office - témájáról is. Egyes vállalatok úgy döntöttek, hogy itt az ideje visszahozni a dolgozóikat a munkahelyükre, és meghatározzák a havi maximális napok számát, amikor otthonról dolgozhatnak. Az általunk megkérdezett dolgozó válaszadók 60%-a mondta el, hogy olyan szakmában dolgozik, amely lehetővé teszi számára az otthoni munkavégzést is. Közülük 17% mondta azt, hogy munkáltatója az elmúlt hónapokban korlátozta az otthoni munkavégzésben.
És hogy állnak jelenleg az otthoni munkavégzéshez? Azok közül, akiknek a szakmája és a munkáltatója lehetővé teszi, hogy otthonról dolgozzanak, akár 28%-uknak egyáltalán nem kell bemenniük a munkahelyükre, és csak otthonról dolgozhatnak, leggyakrabban a csehek (33%), legkevésbé a románok (20%). Több mint 1/5-ük havonta kevesebb mint 3 alkalommal használhatja az otthoni irodát, leggyakrabban Bulgáriában (30%). 15%-uk legfeljebb heti 2 napot tölthet home office-ban, ez a szabály a Cseh Köztársaságban (22%) és Magyarországon (20%) a leggyakoribb.
Akár otthonról, akár az irodából vagy a gyárból, gondoskodjon arról, hogy élvezze a munkáját.

‹ Vissza

Közzétéve 2024. jún. 17. 10:16:09