Hírek

Szeret aludni? A legtöbben átlagosan 7 órát alszanak

Szeret aludni? A legtöbben átlagosan 7 órát alszanak

Az alvás mindannyiunk számára fontos, azt hiszem, ebben egyetérthetünk. Abban azonban valószínűleg nem értünk egyet, hogy átlagosan hány óra alvásra van szükségünk.

Felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy átlagosan hány órát töltenek alvással - a panel tagjaink az összes ENP-országban -.
Válaszadóink majdnem 1/3-a alszik átlagosan napi 7 órát, a legnagyobb arányban a csehek (33%). A paneltagok 26%-ának elég csak 6 óra alvás, különösen a magyaroknak (29%), de szintén a férfiaknak (27%) és a 45-59 éves korosztály tagjainak is. Átlagosan 23 százalékuk alszik rendszeresen 8 órát, a legtöbben a bolgárok (26%), a magyarok közül pedig jóval kevesebben (19%).
A bolgárok legfeljebb 8%-a alszik átlagosan 9-10 órát. Válaszaitokból egyértelműen kiderül, hogy a bolgárok és a románok a legnagyobb alvók, míg a magyarok élvezik a legrövidebb alvásidőt az összes ENP-ország közül.

A válaszadók közel fele néz tévét, filmet vagy tévéműsort lefekvés előtt. A magyarok teszik ezt a legnagyobb valószínűséggel (52%), míg a lengyelek a legkevésbé (43%). Míg a férfiak akár 51%-a is végez ilyen tevékenységet, addig a nőknél ez az arány valamivel alacsonyabb (46%).
Válaszadóink közel ¼-e közvetlenül lefekvés előtt böngészi a közösségi oldalakat. A 18-29 éves fiatalok körében ez lényegesen nagyobb valószínűséggel fordul elő (36%).
Mindössze 5%-uk nyúl nyomtatott könyv vagy magazin után, és ez az arány jelentősen magasabb a csehek (7%), a nők (7%), a 45-59 évesek (7%) és az egyetemi végzettségűek (9%) körében. 3%-uk olvas könyveket és magazinokat elektronikus formában lefekvés előtt.
A válaszadóink 5%-a hallgat zenét elalváshoz, leggyakrabban a szlovákok (7%), és lényegesen több férfi (6%), mint nő (4%).

Többek között azt is elárulták nekünk, hogy véleményük szerint milyen tényezők befolyásolják negatívan az alvás minőségét. Önök 22%-a mondta azt, hogy egzisztenciális aggodalmak, azaz a munkától való félelem, az anyagiak hiánya stb. akadályozza az alvást. Ez leginkább a szlovákok és a csehek körében jellemző, ahol válaszadóink több mint ¼-e érzi így.
Hasonlóan sokan mondják, hogy a személyes kapcsolatokból eredő stressz, azaz a partnerrel, szülőkkel vagy barátokkal való viták miatt nem tudnak aludni. És jelentősen több a bolgár, a nő és a 18-29 éves korosztály körében.
Azt mondják, hogy a lefekvés előtti kiadós étkezés ijesztő álmokat idézhet elő. Az önök 11%-a állítja, hogy ez legalábbis rontja az alvást. A mesterséges fény a hálószobában minden tízből egy válaszadó alvását zavarja az összes ENP-országban, köztük valamivel több lengyelét.
A munkára való gondolkodás 9%-uk alvását zavarja, és a válaszadók 8%-a nehezen alszik el egy késő délutáni vagy esti kávé után.

A felmérést az ENP válaszadói körében végezték, Total=N10553, CZ=N4391, SK=N1162, PL=N1480, HU=1275, BG=N1964, RO=N281, 18-59 éves válaszadók, 2023 márciusában.
‹ Vissza

Közzétéve 2023. jún. 11. 16:14:45