Hírek

A bolgárok táncolnak a legszenvedélyesebben, ugyanakkor a cseheket kevésbé érdekli a tánc

A bolgárok táncolnak a legszenvedélyesebben, ugyanakkor a cseheket kevésbé érdekli a tánc

A tánc nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségünk megőrzésének is egy módja. Amellett, hogy szórakoztató, művészi és esztétikus, a tánc növelheti az intelligenciát, javíthatja a memóriát, boldogságérzetet kelthet, és még az öregedést is lassíthatja.

Az összes ENP-ország közül a bolgárok táncolnak a leggyakrabban (70%). A legkevésbé lelkes táncosok a Cseh Köztársaságban találhatók (42%). Talán nem meglepő, hogy ezeket a számokat elsősorban a nők (69%),míg a férfiaknak csak 35%teszi ki.
Az összes ENP-országban a férfiak 9%-a állítja, hogy soha nem táncol, a cseh férfiak táncolnak a legtöbbet (11%), és meglepő módon a szlovákok a legkevesebbet (6%). A 60 év feletti idősek több mint fele szintén szeret táncolni. *

* TOP2 válasz (határozottan igen + inkább igen)

A válaszadók több mint fele minden panelben leggyakrabban társasági eseményeken, például partikon, esküvőkön, bálokon stb. táncol. A 60 év felettiek lényegesen nagyobb valószínűséggel teszik ezt (58%). Csaknem 1/3-uk szeret otthon táncolni, a nők (40%) és a 18-44 évesek (45%) körében ez a szám jelentősen magasabb.
A harmadik leggyakoribb hely, ahol szívesen táncolnak, a bárok és diszkók (21%). A bolgárok élvezik leginkább a diszkó hangulatát (41%), míg a legkevésbé a magyarok látogatják a bárokat és diszkókat tánc céljából (8%). Érdekes módon majdnem ugyanannyi férfi táncol (22%), mint nő (21%). A diszkókban táncoló férfiak száma még a táncoló nőkét is valamivel meghaladja. Nem gondolják? Lehet, hogy már régen nem jártál diszkóban.

A válaszadók több mint fele legalább néha táncol diszkóban (52%), a bolgárok és a lengyelek táncolnak a legtöbbet (59%), a magyarok a legkevesebbet (43%). A diszkótánc a férfiak körében is a legnépszerűbb tánctípus, általában 44%-uk táncol legalább néhányszor.
A második leggyakoribb tánc a standard vagy társastánc. Önök 39%-a táncolja legalább néha, a 60 évesek és a 60 év felettiek közül lényegesen többen (50%).
Akár egy falunapról, akár egy családi ünnepségről van szó, a válaszadók több mint 1/3-a az összes ENP-országban legalább néha a népzenét hallgatja.
A válaszadók 39%-a csodálja a latin táncot, de soha nem táncolja azt. A 3 legnépszerűtlenebb tánc a válaszadóink körében az Electric boogie (44%), a Hip Hop (42%) és a Break dance (41%).

Forrás:
https://www.dancemaster.cz/blog/3-dance-benefits
‹ Vissza

Közzétéve 2023. jún. 11. 15:02:10